2017. október 31.

Egy egyedi könyv Kossuthról


E z a könyv is Hegedüs Róza (1881-1948) könyvtára része volt, csakúgy, mint egy már korábban itt bemutatott másik könyv. Hegedüs Rózáról, és családi kapcsolatairól e korábban bemutatott könyvnél írtam részletesebben.
Jelen könyvünknek is bátyja, Hegedüs Lóránt a szerzője. A könyvben a kiadási év nincs feltüntetve, a Wikipédia Hegedüs Lórántról szóló cikke szerint 1935-ben jelent meg először. Nem tudom, hogy az én példányom az első kiadásból való-e..., a benne lévő dedikáció, melyet a szerző a saját húgának írt 1939-es. Ha ez az első kiadás, akkor furcsa, hogy a szerző csak négy évvel a megjelenése után ajándékozta a húgának. Ha viszont ez nem az első kiadás, akkor az a furcsa, hogy Hegedüs Róza nem kapott az első kiadásból a bátyjától.

A könyv tartalmáról sajnos nem tudok érdemben nyilatkozni, még nem olvastam. Őszintén szólva a fő ok, amiért megvettem, az egy kis tasak a könyv elejébe ragasztva, mely mellett a következő ceruzás bejegyzés olvasható: Virágok Kossuth koporsójáról. Bpest. 894. IV. I. A dátum valóban Kossuth temetésének a dátuma. Az átlátszó tasakban elszáradt növényi maradványok vehetők ki, melyek nagy valószínűséggel valóban Kossuth koporsójáról kerültek ide.
Ki gyűjthette be ezt a relikviát? Talán maga, az ekkor 22 éves Hegedüs Loránt volt az, talán az apja, Hegedüs Sándor (1847-1906), politikus, akinek az apja részt vett a szabadságharcban...

További képek a könyvről itt láthatók:
vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz