2017. augusztus 30.

Egy könyv Öveges József könyvtárából


Ö veges professzort mindenki ismeri a középkorú és idősebb korosztályból, és talán a fiatalabbak is találkoztak vele itt-ott, a különböző tévécsatornákon. A most bemutatandó könyv egykor könyvtárának része volt.
A könyv angol nyelvű, 1946-ban adták ki Angliában, írója bizonyos Kurt Mendelssohn volt, címe pedig: What is atomic energy? - vagyis: Mi az atomenergia?

Mendelssohn fizikus volt, aki, mint a könyv előszavában írja, a két ledobott atombomba okozta világméretű sokkot próbálta enyhíteni azzal, hogy a laikusok számára is érthető módon magyarázza el az atom, illetve az atomenergia sajátosságait.

Azt nem tudom, hogy Öveges mikor juthatott ehhez a könyvhöz, de apró jelekből arra következtetek, hogy viszonylag hamar a kezébe került. A könyv érdekessége, hogy Öveges aláhúzásokkal jelölte meg benne a számára érdekes részeket, a Fontosabb szövegrészek mellé egy nagy F betűt is tett, míg az igazán fontos vagy meghökkentő megállapításokat röviden kommentálta is. Egyben az is kitűnik, hogy Öveges kitűnően értett angolul, és így figyelemmel tudta kísérni a külföldi szakirodalmat is.

További képek a könyvről itt láthatók:
vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz