2017. június 29.

Buda első hiteles ábrázolása


E rre a metszetre már elég régóta vadásztam... Nem mintha nem lehetne vele találkozni akár hazai aukciókon is - évente-kétévente fel szokott bukkanni itthon egyszer-kétszer -, ám az áruk igen borsos. Különösen az elmúlt egy-két évben keltek el hazai árveréseken Buda-metszetek - ha jól emlékszem - jóval félmillió forint fölötti áron. Így örültem amikor, ennél jóval jutányosabb áron, sikerült végre megszereznem. A kedvező ár ugyan kísértésbe ejtett, hogy némi haszon fejében esetleg tovább adjak rajta, de azt hiszem, inkább megtartom...legalábbis addig mindenképpen, amíg nem találok egy esetleg jobb példányt. (Egy gyűjtő már csak ilyen...)

A metszet a gyűjtők által jól ismert Schedel-féle világkrónikában - más néven: Nürnbergi Krónika - jelent meg, melyet 1493-ban nyomtattak Nürnbergben. Szerzője Hartmann Schedel volt, aki a könyv szövegének nagyjából 90%-át más könyvekből ollózta ki, míg 10%-át saját maga fogalmazta.
De nem is a szövege miatt híres ez a könyv, hanem a benne található 1809 fametszet miatt (ezek jelentős része többször előfordul a könyvben, így, az ismétlődéseket leszámítva összesen 645 fametszetről beszélhetünk).

Az én példányom az abszolút első kiadásból való, melyet latinul nyomtattak. Ezt követte öt hónappal később, de még ugyanabban az évben, a német nyelvű változata.

Említést érdemel még a mű nyomtatója, Anton Koberger, aki korának egyik legjelentősebb nyomdásza volt. Ugyan Nürnbergben székelt, de szerte Európában kapcsolatokat épített ki nyomda-, és kiadóvállalkozása érdekében. Budán is képviseltette magát.

Az itt látható Buda-metszet a krónika azon városábrázolásai közé tartozik, melyek valós megfigyelés alapján készültek, és így többé-kevésbé hű képét adják a helynek - más városok képe a könyvben csupán a képzelet művei.

Azt hiszem, az is kijelenthető, hogy ez a metszet a mű egyik legkeresettebb, és így egyik legdrágább illusztrációja.

További képek itt láthatók:


vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz