2016. december 7.

Egy rövid látogatás a Bloomsbury Aukciósházban


T egnap, a repülőtérről hazafelé tartva, bementem a London előkelő Mayfair negyedében található Bloomsbury Aukciósház épületébe. A másnapi (azaz mai) Western and Oriental Manuscripts and Miniatures (Nyugati és keleti kéziratok és miniatúrák) tematikájú aukciójuk néhány tételét szerettem volna közelebbről megtekinteni.
Már voltam náluk korábban többször is; nagyon élvezem azt a lazaságot, mellyel az aukciós tételek iránt érdeklődőket fogadják. Pontosabban ezt nagyon is profin és segítőkészen csinálják - amiben lazák, az az, hogy forintban akár tízmilliós értékű tételeket is olyan, szinte már-már nemtörődömnek látszó közvetlenséggel adják az érdeklődő delikvens kezébe, hogy az ember meglepődik, legalábbis az első alkalommal mindenképpen.

Ezúttal három kódexet vettem kézbe. Az egyik egy, a 16. század első feléből származó, hiánytalan állapotú zsoltároskönyv volt. 213 pergamenlevelet tartalmazott, szép, korabeli, kapcsos bőrkötéssel, szép, keretdíszes kezdőoldallal.
A következő könyv egy 1480-1490 körüli Petrarca-kötet volt. 44 pergamenlevelet tartalmazott, gyönyörű, antikva betűkkel. Az írnoka az a Nicholaus Mangola volt, aki Mátyás király számára is készített könyvet. A kisalakú könyvecskéből sajnos két levél hiányzott, és erősen körül is volt vágva.
Az utolsó könyv, amit átlapoztam, egy 1480 körülből származó, franciaországi hóráskönyv volt. Ez 142 pergamenlevelet tartalmazott, hiánytalan volt, bár a címlapjának az alsó részét levágták (talán családi címer lehetett odafestve), és egy ugyanolyan méretű üres pergamenlappal pótolták (régebben). Gyönyörű, egész oldalas illusztrációk voltak benne.

A három megtekintett könyv közül végül csak az utolsóra hajtottam élesben a mai aukción (onlájn, élőben követtem az eseményeket), ám sajnos csodaváró bizakodásom, miszerint számomra is elérhető áron fog megállni a könyv a licitálás során, nem jött be...

Az eredmények: a 16. századi zsoltároskönyv 5500 fontos (2 024 000 Ft.), a Petrarca 13 000 fontos (4 783 000 Ft.), míg a hóráskönyv 14 000 fontos (5 151 000 Ft.) leütési áron kelt el (plusz 24% aukciós illeték).

A három könyv sorrendben:
vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz