2016. november 30.

Egy csinos kis koránrész


I smét egy keleti kézirat az Ex officinában. Némi hasonlóság van a mostani és a májusban itt bemutatott keleti kézirat között, és nem csak az, hogy mindkettőt ugyanattól a törökországi kereskedőtől vettem. Koruk is hasonló lehet, vagyis jó eséllyel a 18. században, esetleg a 19. század elején keletkezhettek. Ezenkívül mindkettő a Korán egy részét tartalmazza, igaz, a májusi darab egy jóval terjedelmesebb részt.
Íme a nyomott mintás bőrkötésének az elülső és hátsó része:


...És a könyvecske eleje:


Ami leginkább megkülönbözteti ezt a mostanit a májusi darabtól, az a díszes kezdőoldala. Vannak persze ennél sokkal szebb, díszesebb korán kezdőoldalak, de nekem ez az egyetlen ilyenem, így kicsit úgy vagyok ezzel, mint a Tanú című film szereplői a narancsként szeretett citrommal.
A pirossal írott sor (vagyis a könyv címe), ha jól értelmezem, így olvasandó: szúra al-muzzammíl isrúna aja makkaja - vagyis, szabadfordításban: A húsz versből álló, Mekkában kinyilatkoztatott Beburkolózott-szúra (ez a Korán 73. szúrája). Ennek a szúrának eleje az éjszakai korán recitálás fontosságát tárgyalja - a szúra elnevezése is ehhez a témához kapcsolódik: az éjszakai hideg elől ruhájába burkolózott Mohamedre utal.

Egy tetszőleges rész a könyvecske belsejéből:
A könyv végén lévő pecsét - sajnos nem tudom, hogy mit jelezhet (talán az írott szöveg autentikusságát bizonyítja, vagyis azt, hogy a szöveg megbízható):
A könyv papírja tipikus, keletiesen kikészített - vagyis kifényesített - merített papír. A merítőkeret dróthálóinak a nyoma európai eredetre utal (talán Velencéből importálták; Keleten más technikával készítették a papírt):
Végül a könyv vége a hátsó kötéstábla belső oldalával:
vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz