2016. november 7.

Antikvár könyvvásár Chelsea-ben


T egnapelőtt London Chelsea nevű negyedében jártam, az ottani ez évi könyvvásárt megnézni.
Ez volt az első alkalom, hogy erre a könyvvásárra ellátogattam (eddig vagy az időpont nem volt alkalmas, vagy egyszerűen elfeledkezdtem róla).

Akaratlanul is összehasonlítottam magamban, már a belépés pillanatától, a nagy, ILAB rendezte Londoni Nemzetközi Antikvár Könyvkiállítás- és vásárral. Természetesen ez utóbbi, mind kivitelezésében, mind színvonalát tekintve jobb rendezvény, ám az egy nemzetközi vásár, míg ez helyi. Mindazonáltal igen sok eladót vonz, nemcsak Londonból, de az egész országból, sőt külföldről (franciákat, németeket, olaszt, svédet láttam) is.

A vásárnak a chelsea-i régi városháza épülete adott helyet. A standok a nagy központi teremben, illetve az e terem két oldalán nyíló kisebb termekben és folyosókon voltak felállítva.
Én a vásár utolsó (második) napjának a végén látogattam el, így érezni lehetett a "záróhangulatot", voltak kiállítók, akik már sörrel a kézben beszélgettek a nagyteremben (talán ünnepelték a jó üzletkötést is).

A nagyjából száz körüli kiállító együttes felhozatala igen széles skálán mozgott. A legtöbb persze klasszikus angol - szép-, és ismeretterjesztő-tudományos irodalom volt, de láthattunk múlt század eleji művészeti albumokat (fantasztikusan szép színes kőnyomatokkal), kézműves nyomdák termékeit (különösen tetszett az Ashendene Press-nek az 1933-as kiadású Les Amours Pastorales de Daphnis et Chloe című könyve), 16-18. századi nyomtatványokat is; volt olyan kiállító, aki csak illusztrált gyerekkönyveket árult. Az egyik kiállító kínálatához többször is visszamentem - középkori hóráskönyveket és keleti (arab-perzsa nyelvű) kéziratokat árult, meglehetősen jutányos áron. Tőle hallottam, hogy sikeres két napot tudhat magáénak, több értékes könyve is vevőre talált.

Nem kifejezetten vásárlási szándékkal mentem el erre a rendezvényre, inkább afféle szakmai kíváncsiság vezetett (nem beszélve arról, hogy milyen jól lehet töltődni régi könyvek között!) - mindenképpen kellemes és hasznos időtöltés volt ellátogatni.

Néhány kép a vásárról:


vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz