2016. október 31.

Töredékek egy 1499-es kiadású misekönyvből


N égy szép levelet szeretnék bemutatni az októberi címlapon. A könyv, melyből származnak a Missale Hildensemense - vagyis a Hildesheimi misekönyv -, annak az első kiadása. A könyvet Georg Stuchs nyomtatta Nürnbergben, 1499-ben (a kolofonja szerint 1499. szeptember 17-én fejezték be a nyomtatását), a hildesheimi egyházmegye számára.
Hildesheim manapság egy gyönyörű, favázas házakkal teli, közepes méretű város, Hannover közelében. A 13. század elején, 5000-es lakosságszámával az egyik legnagyobb északnémet város volt.


Hildesheim piactere.


Georg Stuchs (†1520) elsősorban vallásos témájú könyveket nyomtatott, Nürnbergben tevékenykedett. A legelső könyv, mely bizonyíthatóan tőle származik, 1483-ban, míg a legutolsó 1517-ben készült. Fiai tovább örökölték tőle a nyomdászmesterséget.

E könyv szépségét - az igen vastag, kiváló minőségű papíron és a gyönyörű nyomtatáson (kétszínnyomásos - mélyfekete és piros, hatalmas betűmérettel) kívül - a benne lévő fametszetes iniciálék adják. A 346 oldalas könyvben összesen 19 ilyen iniciálé található.
Egy másik érdekesség, hogy a könyvek egy része úgy jelent meg, hogy annak a canon missae részét pergamenre nyomtatták - az én töredékeim is egy ilyen kiadáspéldányból származnak (sajnos ezekből a pergamenlevelekből nincs saját példányom) .


Egy 2010-ben, aukción szereplő töredékes példányban lévő egyik pergamenlevél, díszes iniciáléval. E példányban 140 levél maradt meg, harmaduk kijárva a kötésből. 4800 dollárért kelt el akkor, árverési illetékkel együtt.
Lehetséges, hogy az én leveleim is ebből a töredék kötetből származnak... (Az árverésen szereplő könyv mérete 355x252mm, míg az én lapjaimé 355x250mm... - a különbség lehet mérésbeli hiba is.)


Ugyancsak érdekesek azok a bőrből készült lapjelzők, melyeket a lapokhoz ragasztottak annak idején abból a célból, hogy gyorsabban megtaláljanak egy-egy részt a könyvben. Íme az egyik lapjelző:
Az ISTC és a GW alapján elmondható, hogy a könyv magyarországi közgyűjteményekben nincs meg, a nemzetközi közgyűjteményekben fellelhető példányainak is nagyobb része csak töredékes formában maradt fenn (ilyen a British Library és a Bayerische Staatsbibliothek példánya is! - a világ két legnagyobb ősnyomtatvány gyűjteménye).
A könyv egy példányának a digitalizált változata itt tekinthető meg (37 darab lapjelzőt számoltam benne).

Befejezésül néhány további kép még a töredékekről:
Az itt, illetve a lentebbi képen látható piros iniciálék szintén nyomtatással készültek.

vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz