2016. szeptember 17.

Londoni Nemzetközi Antikvár Könyvkiállítás- és vásár, 2016. május 26-28.


I dén is volt szerencsém ellátogatni a régikönyves szakma egyik legnagyobb presztízzsel bíró rendezvényére, a Londoni Nemzetközi Antikvár Könyvkiállítás- és vásárba. A tavalyi látogatásomból okulva idén néhány óra helyett két teljes napot szántam a nézelődésre, és ezt az időt is szépen ki tudtam tölteni (legszívesebben mindhárom napon kilátogattam volna...).
Szeretem ezt a vásárt. Szeretem a hangulatát, szeretem az üvegvitrineket, a rengeteg szép könyvet, szeretem az árusok segítőkész, nyitott hozzáállását, még a vásári környezet piros alapszínét is megszoktam.
Idén nagy érdeklődéssel látogattam azokat a vásár területén felállított rögtönzött műhelyeket, melyeknél a könyvekhez kapcsolódó szakmák rejtelmeibe pillanthattak bele az érdeklődők. Volt itt mini nyomda, ahol előttünk nyomtattak egy-egy oldalt frissiben, volt lapélfestészet-bemutató, aranymetszés-készítés bemutató és könyvkötés-aranyozás bemutató. Ezek a látnivalók különösen nagy számú közönséget vonzottak. Voltak, akik csak "jöttek-mentek", de láthatóan voltak - magamat is ide sorolom -, akik hosszabb időkre megálltak, és aprólékosan figyeltek minden mozdulatot, netán kérdeztek is a mesterektől.


Sok volt az amerikai, francia, német, holland, skandináv kiállító. Sajnálatomra, az egyedüli magyar kiállító, a Magyar Antikváriusok Egyesülete standjánál nem láttam sem embert, sem könyveket, pedig nagyon kíváncsi lettem volna a hozott anyagukra. és egy kis szakmai beszélgetésnek is örültem volna.

Bár nyitott voltam rá, de végül nem vásároltam semmit - az egyik német kiállítónál érdekes, magyar vonatkozású anyagot láttam, amit szívesen megnéztem volna jobban, de sajnos az eladó nem került elő. Egyébként más, német nyelvterületről jövő kiállítók standjainál is találtam magyar vonatkozású anyagot, persze csak színezőelemként, de számomra öröm volt a felfedezésük.

Egyik legkellemesebb élményem volt, amikor az egyik francia kiállító pavilonjánál érdeklődésemre leültettek egy asztalhoz és elém rakták az érdeklődésem tárgyát, egy gyönyörűen, kézzel illusztrált mesekönyvet. Egyedi darab volt, és az ára sem volt kiugróan magas (más könyvekéhez képest), de aztán mégis a pénztárcám kímélésénél maradtam. Nagyszerű érzés volt lapozgatni. Íme egy kép róla:


Papírra kézzel írt és festett könyv Leon Lebeguetől (1896). 1.8 millió Ft. A könyv nyomtatott változatát e példány alapján adták ki.


További ízelítő a kiállításon látott legszebb, legérdekesebb könyvekből:
Joan Blaeu Atlas maior-a, annak a 12 kötetes francia nyelvű kiadása (1662-1672). A 17. század legterjedelmesebb és legdrágább könyve volt - a vásárnak is ez volt a(z egyik?) legdrágább tétele: átszámolva 235 millió forintért kínálták.Hugo von Hoftmannsthal: Der Kaiser und die Hexe. A német Jugendstil legkiemelkedőbbnek tartott könyvművészeti alkotása 1900-ból. 3.9 millió forintért vesztegették.Jacobus Philippus Bergomensis: De plurimis claris selectisque mulieribus (1497). 22.5 millió Ft.Petrarca: De remediis utriusque fortunae (1492). Egy szép iníciálé az első itáliai Petrarca-kiadásból. 6.3 millió Ft.Expositio in artem veterem Porphyrii et Aristotelis (1485). 2.2 millió Ft.Augsburgi Krónika (1483). 15.8 millió Ft.Szent Ágoston: De civitate dei (1470). A velencei dózse számára illuminált könyv, pergamenre nyomtatva. Ez volt a negyedik Velencében nyomtatott könyv, a pergamenes változatából kilenc darab létezéséről van tudomásunk. Röviden elbeszélgettem az árusítójával, a párizsi Christoph Auvermann-nal, aki még ott, helyben elküldött ímélben egy részletes ismertetőt a könyvről. Az ára ebben az ismertetőben sem volt feltüntetve, én meg nem kérdeztem rá, de bőven 100 millió forint fölé saccolom.Korántöredék a 8. század első feléből. 140 millió Ft.

A fenti két képen: pergamenre kézzel írt és festett könyv Alberto Sangorskitól (1907). 6 millió Ft.Louis Renard halakról szóló könyve (1718-19). Minden idők legszebb és legritkább halakról szóló könyvének tartják, összesen 100 színes oldalt tartalmaz. 49.5 millió forintért kínálták.


Remélem, ugyanezeken az oldalakon beszámolhatok majd a következő évi londoni kiállításról is!vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz