2016. szeptember 4.

Élménybeszámoló a miskolci könyvtári találkozóról


M egkésve ugyan, de röviden mégis szeretnék beszámolni a június 21-i találkozóról a miskolci Tompa Mihály Könyvtárban. A meghívást Jakabné Csizmár Ágnesnek köszönhetem, aki e könyvtárnak a vezetője.
Ő volt az is, aki még a rendezvény előtt elkalauzolt a közeli Lévay József Muzeális Könyvtárba, ahol Varga Gábor könyvtárvezető mutatta be a gyűjteményt. Ezúttal is köszönöm mindkettejüknek a meghívást, a kalauzolást és a társaságot.

A találkozóra nagyjából tízen jöttek el. Az első mintegy 20 percben egy beszélgetésféle volt velem, Borkuti László könyvtáros-művelődésszervező közreműködésével. Ezután néhány magammal hozott érdekességet mutattam be az érdeklődőknek, melyeket még előzőleg elhelyeztünk a könyvtár előterében lévő tárlókban. Aztán persze néhány könyv ki is került innen, és kézbe lehetett venni őket.
Számomra nagyon kellemes élmény volt ez a bemutató (melyik gyűjtőnek ne lenne kedvére gyűjteménye darabjairól beszélni?...). Külön kellemes a kellemesben voltak azok a kis beszélgetések, melyeket régi könyvek, illetve gyűjtés témában folytattam néhány különösen érdeklődő emberrel. Végül a programnak a könyvtár zárása vetett véget.
Köszönöm minden érdeklődőnek az eljövetelt!

Néhány kép a találkozóról:Végül néhány kép az ott látható volt mini kiállítás anyagáról:


Lapok különböző ősnyomtatványokból - 1477-1499

A fenti két képen, a felső sorban, balról jobbra haladva: 1. francia hóráskönyv, circa 1475; 2. normandiai hóráskönyv, circa 1450; 3. zsoltároskönyv, 12. század második vagy harmadik negyede, Svájc vagy Dél-Németország; 4. 18. századi, Észak-Indiából származó, perzsa nyelvű mű.
Az alsó sorban: 1. 1247 körülből származó párizsi biblia; 2. francia hóráskönyv, circa 1460; 3. 1754-ből származó ottomán koránA felső sorban, balról jobbra haladva: 1. könyv Jókainé Laborfalvi Róza hímzésébe kötve; 2. Petőfi Sándor összes verseinek első kiadása 1847-ből; 3. egy 1495-ből származó velencei ősnyomtatvány;
Az alsó sorban: Jókai Fekete gyémántok című műve kéziratának három lapjavissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz