2016. július 11.

A szebeni nyomda egy igényes kiadványa a 18. század közepéről

E gy kis magyarázkodással kezdem. Eredetileg néhány nappal korábbra terveztem e bemutató megjelenését, ám egyéb elfoglaltságaim miatt sajnos nem tudtam tartani e tervemet. Jövő hét hétfőn, ha minden jól megy, lesz szerencsém ellátogatni egy reykjaviki múzeumba, ahol eredeti, középkori saga kéziratokat láthatok. Majd lesz beszámoló is az útról és a látottakról.
Most pedig jöjjön a fenti képen látható könyv.

Egy tavaly év végi aukción jutottam ehhez a könyvhöz. Mivel személyesen nem tudtam megnézni, ezért képek alapján döntöttem a rá adott vételi megbízás mellett (a vételi megbízás az, amikor megbízzuk az antikváriumot, hogy a nevünkben licitáljon egy általunk megadott maximum összeg erejéig az adott aukciós tételre). Sikerült is viszonylag jutányos áron hozzájutnom, és csak a tényleges kézbevétel után láthattam, hogy valójában mennyire szép ez a könyv. Korábban egy budapesti gyűjtő tulajdonában volt, aki, mint az árverést rendező antikvárium vezetőjétől megtudtam, kifejezetten szép állapotban lévő régi könyveket gyűjtött (már-már fontosabb volt számára a tökéletes külső, mint a beltartalom).

A könyvnek gyönyörű, épen maradt kötése van, melyet én 19. század véginek saccolok, de lehet 20. század eleji is (stílusa 18. század végi). A tökéletes állapot megnehezíti a dolgomat - egy nálam szakértőbb persze lehet, hogy magabiztosabban korszakolná.

A könyv Bod Péternek A' szent bibliának historiája című művét tartalmazza, annak első, 1748-as szebeni kiadása.
Érdekesség (ilyen és ehhez hasonló érdekességeken a műkedvelő könyvgyűjtő szeret néha elmélázni), hogy e műnek 1748-as évszámmal három címlapváltozata is van. Az egyik - mely egyben jelen műnek is a címlapja - ilyen:Egy közelebbi kép a címlap aljáról:Néhány további kép erről a szép könyvről:

vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz