2016. június 30.

Egy gyönyörű ősnyomtatványlap
Ez a szép, kézzel rajzolt és festett iniciálé valószínűleg 1477-ben, a könyv nyomtatási évében készült. Míg a sárgásbarna színű tollrajzolat kissé megfakult, a zöld viszonylag jól megtartotta a színét. A piros és kék festés pedig ma is ugyanolyan élénk, mint öt és fél évszázaddal ezelőtt volt.E redetileg azon könyvek közül szerettem volna bemutatni egyet most és itt - és ezt követően is -, melyeket az utóbbi hónapokban szereztem be különféle magyarországi aukciókon. Azonban mivel sajnos hely hiányában nem tudtam elvinni fényképezőgépet a legutóbbi hazalátogatásomkor, kölcsönkérni egy elfogadható minőségű gépet pedig nem volt lehetőségem, így megfelelő képeket nem tudtam készíteni. Ezen könyvek bemutatását így majd csak augusztus második felétől kezdődően fogom tudni megejteni - ekkor leszek ismét otthon legközelebb (és viszek fényképezőgépet). Nagyon sok érdekesség lesz látható, érdemes lesz visszalátogatni ide.
Addig viszont abból gazdálkodom, ami itt, Angliában van nekem.

Jelen levél egy töredék Rainerius de Pisis (♰1351) Pantheologia, sive Summa universae theologiae című monumentális munkájából. A művet hat alkalommal adták ki a 15. században (először 1473-ban). Az én példányom az 1477-es nürnbergi kiadásból származik, mely Anton Koberger nyomdájában készült (egész pontosan azon év február 12-én fejezte be a könyv nyomtatását). Korábban már bemutattam itt más ősnyomtatvány-töredéket is a Koberger-műhelyből, melyek kapcsán szóba került, hogy ő volt korának legjelentősebb nyomdásza-kiadója - egy igazi multi, akinek Európa-szerte voltak érdekeltségei.

Mind a hat ősnyomtatvány-kiadás fólió formátumú. A többi ötnek a méretét nem tudom, de a tulajdonomban lévő levél tekintélyes - 44x32 cm-es - nagyságú. Ha ehhez a nagy mérethez hozzáképzeljük a mű terjedelmességét is - mintegy 1 350 000 szóból áll (összevetésképpen a Háború és béke magyar fordítása valamivel több mint 470 000 szót tartalmaz) -, akkor elképzelhetjük, mekkora nyomdászati teljesítmény lehetett e mű kiadása.


A levél szépségét nagyságán és széles margóin kívül a nyomtatás igényessége, illetve egy különleges, kézzel rajzolt-festett iniciálé adja. A nagyméretű "C"-betűt bonyolult, zöld és sárgásbarna színű tollmunka tölti ki. Ez a fajta tollmunka különösen jellemző a 70-es években készült ősnyomtatványok iniciáléaira.
E kiadásnak a példányai Magyarországon Esztergomban, Nagyszebenben, Székesfehérváron, Szombathelyen (hiányos) és Turócszentmártonban találhatóak.

Néhány további részlet a levélből:
A könyv papírjának textúrája.Virágszirmot mintázó vízjel.vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz