2016. június 15.

A Mosher-kiadó egy szép könyvecskéje


A Mosher-kiadóvállalatról, ebben egészen biztos vagyok, nem sokan hallhattak Magyarországon.
A Thomas Bird Mosher által alapított amerikai vállalkozás 1891-től 1923-ig működött a Main állambeli Portlandban. Mosher élete fokozatosan terelődött a könyvek világa felé. Kezdetben egy papír-írószer profilú cégnél, illetve könyvesboltokban dolgozott. Első saját kiadású könyvét szerzője tudta nélkül adta ki, de később sem hagyott fel az effajta "partizán" tevékenységgel (igaz, technikailag sosem szegett törvényt - publikációs kiskapukat használt). Összesen 445 könyvet adott ki, többek között olyan szerzőktől mint William Morris, Robert Louis Stevenson, vagy John Ruskin. Érezhetően hatással volt rá a preraffaelita mozgalom. Szép küllemű könyvek származnak tőle.

Az itt bemutatott könyvecske az ún. brokát sorozatának (The Brocade Series) egyik darabja. Ezeket a kisalakú könyveket egy 1895-től 1905-ig terjedő időszakban adta ki. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikhez járt egy tartódoboz, melyet színes, ún. brokátpapír borított. Másik közös jellemzőjük, hogy jó minőségű, ún. japánpapírra nyomták őket. Kerek ötven művet adtak ki ebben a sorozatban.

Az én példányom Friedrich Wilhelm Carové (1789-1852), német szerzőnek A befejezetlen történet (angolul: The story without an end) című művét tartalmazza, és 1897-ben jelent meg. Íme néhány kép a könyvről:
Minden, amit a Mosher-világról tudni érdemes, elérhető ezen a kitűnő - angol nyelvű - honlapon.vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz