2016. május 15.

Egy szép Roycroft-könyv


A fenti képen az amerikai kézműves nyomdászmozgalom egyik legjelentősebb (ha nem a legjelentősebb) képviselőjének, az Elbert Hubbard vezette Roycroft Press-nek egyik kiadványát láthatjuk, eredeti, hasított bőr kötésében.

Elbert Hubbard nyomdáját a New York állambeli East Aurorában állította fel, 1895-ben. A nyomda és kiadóvállalat szerte az országból csábította az ügyeskezű, fejlett szépérzékkel rendelkező mesterembereket, és hamarosan egy egész művészeti közösség - a Roycrofters - alakult ki a kisvárosban, melyhez nemcsak könyvművészek, de bútorkészítők, bőrművesek, fémművesek is tartoztak.

Az ebből a műhelyből kikerült könyvek közös jellemzője volt a szépség. Merített papírt használtak, kéziszedést és kéznyomást alkalmaztak - így könyvek tulajdonképpen kézművesipari termékek voltak.

Hubbard halála után (a Lusitania fedélzetén utazott, 1915-ben) a vállalkozás veszített lendületéből, a fia már nem tudta azt megfelelően működtetni, de így is még 1938-ig fennált.

A Roycroft-könyvek többsége nem számít ritkaságnak, mivel viszonylag nagy példányszámban készültek, de szépségben mindenképpen kiemelkednek a kor átlag könyvterméséből.

Az itt bemutatott példány Hubbard egy filozófikus műve a tiszteletreméltóságról.

Íme néhány további kép a könyvről:vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz