2016. április 15.

Egy 1538-as kiadású Cicero


A gyűjteményem egy régebbi darabja a most bemutatandó könyv - régebbi, abban az értelemben, hogy a körülbelül két és fél évvel ezelőtt újult erővel kitörő régikönyv-gyűjtési szenvedélyem elején jutottam hozzá.

Bevallom, a megvétele mellett hozott döntésemben nagy szerepe volt a szép kötésének, melyről az alábbi képek adnak némi ízelítőt:

Ez a kötés, amennyire meg tudom állapítani, úgy nagyjából száz évvel ezelőtt készülhetett, tehát a könyv tartalmához képest újnak mondható, viszont már kezd szépen patinásodni. Anyaga marhabőr; díszítése, illetve maga a kötés egész kivitelezése rendkívül igényes, készítőjének magas szakmai tudására vall.

A könyvet 1538-ban nyomtatták, Lyonban. Lyon ekkoriban az egyik legnagyobb nyomdaipari központ volt. Nincsenek pontos adataim az európai könyvtermés mennyiségére vonatkozóan - Velence elsősége vitathatatlan -, de én úgy saccolom, hogy Lyon volt a második számú e tekintetben ebben az időben, vagyis a 16. század első felében (esetleg Párizs után a harmadik).
Íme a könyv szép, reneszánsz, tipikusan franciás címlapja:

A tipikusan franciás könyvcímlapon egyrészt ezt a fametszetekkel díszített keretes stílust értem, másrészt pedig azt, hogy a nyomtató-kiadó nevét e keretbe ágyazva tüntetik fel, jelen esetben a címoldal alján. Itt Antoine Vincent neve olvasható.
A könyv Cicero négy művét tartalmazza, mégpedig a De officiis-t, a De amicitia-t, a Paradoxa stoicorum-ot és végül a De senectute-t. Mindegyik művet bőséges kommentárok kísérnek - a klasszikus művek kiadásának ebben az időben ezek a kommentárok fontos elemei voltak, a kommentelők személye (tudása) jelentős mértékben hozzájárulhattak egy-egy kiadás népszerűségéhez. Ennél a kiadásnál, mint a címlap alapján látjuk, pl. a nagy hatású humanista, Rotterdami Erasmus is a kommentelők között volt.

A könyvet rendkívül szép nyomtatás jellemzi. Külön kiemelendőek a szép, hangsúlyos fametszetes iniciálék. Robert Watt (1774-1819), skót bibliográfus monumentális munkájában* így jellemzi ezt a kiadást: Officia, with his other Philosophical works. Lugduni, 1538, 4to. This is an elegantly printed book, containing the Commentaries of Petrus Marsus, Maturantius, Ascensius, and Erasmus, and it is ornamented with several very curious wood cuts. Vagyis: Officia, egyéb filozófiai munkáival együtt. Lyon, 1538, kvartó. Ez egy elegánsan nyomtatott könyv, amely Petrus Marsus, Maturantius, Ascensius és Erasmus kommentárjait tartalmazza, és melyet számos rendkívül különleges fametszet díszít.

A könyvben öt helyen találtam korabeli kézírásos bejegyzést, ezek két különböző embertől származnak. Emellett 27 helyen korabeli aláhúzások láthatók. Íme a legterjedelmesebb bejegyzés:A könyvnek két szépséghibája van: az egyik, hogy a levelei széleit tartósan nedvesség érte valamikor a századok során - talán egy nedves, dohos pincében tárolták egy időben. A másik hibája az, hogy a legutolsó nyomtatott levele hiányzik. A hiány magyarázata talán az előbb említett tárolási körülményekben keresendő. Mindezekkel együtt ez egy szép kis könyvecske.* Robert Watt: Bibliotheca britannica; Edinburgh, 1824; p. 228a.vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz