2016. március 31.

Egy darab elveszett paradicsom


A most bemutatandó darab egy úgymond szerényebb kvalitású könyvecske: John Milton (1608-1674) Elveszett paradicsomának egy 1807-es, londoni kiadása. Íme egy részlet a szép, aranyozott, bordó gerincvignettával ellátott gerincéről:Az Elveszett paradicsom (eredeti angol nyelven: Paradise lost) 1667-ben jelent meg először, majd nem sokkal ezután, 1674-ben megjelent egy ettől némileg eltérő második kiadás; e második kiadás szövege lett véglegesítve. Érdekesség, hogy Milton 1652-re elvesztette látását, így műve teljes egészét tollba mondta.
Az én példányom külseje:Bevallom, a művet még nem olvastam - ha majd olvasni fogom, az én példányomat fogom használni -, így nem is tudok róla bővebben írni. Amit a Wikipédiából is megtudhatunk, az az, hogy a mű a bibliai bűnbeesés és a Paradicsomból való kiüzetés történetét dolgozza fel. Fő szereplői a Sátán, Ádám és Éva.
Íme a könyv címoldala:Mint látható, a címoldallal szembenre egy szép címképlapot tettek. A Miltont ábrázoló metszet egy bizonyos H. R. Cooke munkája, s kifejezetten e kiadáshoz készült.

A címoldal után előbb egy nyolcoldalas ismertető olvasható Milton életéről, majd egy négyoldalas kritika a műről, mindkettő egy bizonyos dr. Johnsontól. Ezután három rövid versike következik Miltonról, egyetlen oldalon, ezektől az uraktól, illetve úrhölgytől: Mr. Hayley, Mr. Cowper és Lady Manners, majd egy teljes oldalon egy újabb vers, ezúttal a műről, egy bizonyos Andrew Marvelltől. Ezt követően kezdődik maga az Elveszett paradicsom.
A mű első oldala a könyvben:Az alábbi képen a mű egyik részlete olvasható, benne a talán legismertebb részével:
The mind is its own self, and in its place
Can make a heav'n of hell, a hell of heav'n.

vagyis:
Az elme a maga ura, saját akaratából
Képes a poklot menyországgá, a menyországot pokollá változtatni.A kötött előzéklapra ragasztott ex libris: bizonyos Harry Howard-é - sajnos nem sikerült a személyével kapcsolatban biztos információra bukkannom.vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz