2016. január 31.

Egy Koberger-töredék


A nton Kobergerről emlékeim szerint még nem esett szó ezen honlap oldalain..., így talán most, egy nemrégiben vásárolt ősnyomtatvány töredék apropóján pótolhatom ezt.

Az ünnepek környékén jutottam hozzá egy hat levélből álló töredékhez, mely e híres nyomdász és könyvkiadó műhelyéből került ki, mégpedig 1482-ben. A töredék a Bibliából származik, és a hat levél együtt egy teljes ívet alkot. Íme az ív eleje:
Itt pedig a második és harmadik oldal:Látható a képeken, hogy a bibliát, melyből ez a töredék is származik, elkészülte után egy miniátor díszítette ki, mégpedig elég különleges stílusban. Én nem láttam még ehhez fogható iniciálékat sehol máshol; kíváncsi lennék, honnan származott a miniátor - vajon ezt a forma-, és színvilágot hozta valahonnan, tanulta valakitől, avagy teljesen a saját szépérzékének a kifejezése? Nekem a tündérmesék jutnak az eszembe, ha rájuk nézek - talán a naív formavilág teszi, de egész biztosan a meleg színek is hozzáadnak a varázshoz. Íme még néhány kezdőbetű ebből a különleges világból:


A hat levélből álló ív utolsó oldala:A könyv nyomtatójáról és kiadójáról, Anton Kobergerről néhány szó... Kora legnagyobb nyomdásza és kiadója volt, ha az általa forgalmazott könyvek számát tekintjük mércének. Jó szervező volt; 1470-ben kezdte meg nyomdászvállalkozását Nürnbergben (egyben ez volt a város első nyomdája), és az évek során egy igazi multinacionális vállalatbirodalmat hozott létre, melyben nyomdák, papírkészítők, illuminátorok, könyvügynökök, és a könyves szakma egyéb képviselői dolgoztak együtt szerte Európában. Kapcsolatai voltak a híres budai könyvárusok felé is. Pályája csúcsán kb. 100 embert foglalkoztatott. Leghíresebb kiadása a Nürnbergi Krónika, mely a legbőkezűbben illusztrált ősnyomtatvány volt. Ez egyben jelzi, hogy nemcsak a mennyiség számított nála, de a minőség is.

Nekem több kiadványából is vannak egy levélből álló töredék példányaim - ez a darab a legbővebb terjedelmű Koberger-töredékem.

Egy rövid megjegyzés a végére: a könyvet, melyből az a töredék származik, nagyjából két évvel ezelőtt láttam egy német antikvárius hirdetései között. Akkori állapotában teljesnek volt mondható (ha jól emlékszem, egy-két levele hiányzott csak). Feltételezem, hogy az, akitől én vásároltam ezt a töredéket, ettől az árustól jutott hozzá, majd, miután hozzá került (az AEÁ-ba), szétszedte, hogy így, darabonként, nagyobb haszonnal tudja tovább értékesíteni. Sajnos ez az üzletember (nem tudom rá azt mondani, hogy könyvárus vagy antikvárius) így működik, többnyire ilyen szétszedett könyveket árul. Ez persze felveti az etikus könyvárusítás - és vásárlás! - kérdését...
Többször vásároltam már ettől a kereskedőtől könyvtöredékeket, és bár tisztában voltam a módszerével, próbáltam nem nagyon aggályoskodni magamban emiatt. Viszont így, hogy ebben az esetben láttam az eredeti, szinte ép könyvet is, erősen meginogtam. Próbálok nem vásárolni tőle a jövőben semmit.Hamarosan egy rövid bemutatófilm is látható lesz erről a töredékről itt, a filmtárban, illetve a Youtube-on lévő Ex officina csatornámon.

vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz