2015. november 29.

Egy méretes misekönyv-töredék


Ez a darab főként tekintélyes mérete miatt keltette fel az érdeklődésemet, hiszen az 605x405mm-nyi. Elég csak az alábbi kép alsó részén látható mobiltelefonra tekinteni, hogy lássuk, ez mit jelent:A levél anyaga igen vastag pergamen, melynek a tapintása szinte páncélszerű. Így minden bizonnyal e levél hordozókönyve is tekintélyes vastagságú lehetett, s ezért - óriás mérete és nagy vastagsága miatt - két kézben hordozhatták, amikor vinni kellett.
Más kérdés, hogy valószínűleg sokat nem kellett hurcolászniuk, hiszen, misekönyv voltából adódóan, állandó helye lehetett egy templomnak azon a részén, ahol a pap az istentiszteletet tartotta. Nagy mérete is ebből adódik: szerepe az volt, hogy az istentiszteletet végző pap számára támpontot nyújtson a mise rendjére nézve. A nagy méretű betűk a messzebbről való jobb olvasást segítették, a vastag pergamen pedig az időtállóságot biztosította.

A másik, ami tetszett ezzel a levéllel kapcsolatban a rajta lévő írás, illetve a verzóján található nagy iniciálé szépsége:Ez a fajta írásstílus jellegzetesen a 15. század utáni századokra jellemző. A korábbi évszázadok jellegzetes, merev, szögletes gót betűtípusa helyett itt már könnyedebbek a betűk, kerekebbek, teltebbek. Ez alapján akár 17. századi is lehetne ez a töredék, ám a rajta lévő iniciálé stílusa inkább a 16. századra, annak is az elejére teszi a keletkezését:Íme a levél másik oldala:És néhány közeli részlet a szép kalligráfiából:A misekönyv vélhetően francia területen készülhetett. A sarkainak piszkosságából ítélve igen sok istentiszteletet szolgálhatott végig. Hozzám az USÁ-ból került vissza Európába.

vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz