2015. október 27.

Egy 700 éves könyvtár és környezete


Pár héttel ezelőtt Marokkóban jártam, azon belül is Fez városában. Több mint egy hetet töltöttem itt, időm nagy részében az óváros sikátorait járva. A Lonely Planet szerint kb. 9400 van belőlük egy 2.8 km²-es területen; ugyanitt a lakosság száma kb. 160 000 fő. Kicsit utánagondolva ennek a sikátorszámnak, soknak tűnik, mindenesetre valóban rengeteg van belőlük, az eltévedés már két percnyi kacskaringózás után garantált. Nekem, bár meglehetősen jól tájékozódom, két teljes napomba telt, míg a sikátorok, sarkok, üzletek (ezekből tíz és félezer van), feliratok tömkelegéből felépítettem a magam mentális térképét (vicces volt, amikor néhány nap elteltével én igazítottam útba egy marokkói hölgyet).
Íme egy kép Fez óvárosáról egy közeli dombról fotózva:Ez a muszlim világ legnagyobb medinája, illetve a világ legnagyobb lakosságszámú összefüggő autómentes városszövete, UNESCO világörökségi helyszín.

A nagyjából a kép közepén látható fehér minaret a Karavijjín nagymecsethez tartozik, melyet 859-ben alapítottak (a minaret is ebből a korból származik). A mecsethez már akkor is hozzátartozott egy madrasza, vagyis iskola, amely a mai napig működik, s így az egyik legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény a világon (több mint 250 évvel megelőzi a Bolognai Egyetemet).

A nagymecsethez tartozó, azzal egybeépült, másik jelentős, mindmáig fennálló intézmény a könyvtár, melyet 1349-ben alapítottak - bár bizonyára már ezt megelőzően is tekintélyes könyvállomány volt az épületkomplexumban (mecset és egyetem).
Az egyetemnek is köszönhetően, Fez a kozépkori arab világ egyik legjelentősebb, legpezsgőbb, legvirágzóbb városa volt, a maghreben belül pedig feltétlenül első számú tudásközpont, mely mint a mágnes, vonzotta a tanulni vágyókat. A szociológia tudományának atyja, Ibn Khaldún pl. 1354-ben került ide.
Íme a könyvtár mai bejárata:Nagyon érdekes, hogy a bejárat előtti téren (én úgy találtam, hogy ez a legnagyobb köztér az óvárosban, de szerintem így sem nagyobb 150 m²-nél) és környékén jelenleg is könyvárusokat látni. Szívesen visszamennék az időben úgy 6-700 évet, hogy lássam, vajon akkor is árultak-e ezen a helyen könyveket... Úgy sejtem, igen.
Aki Fezben jár, és érdeklik a régi könyvek, illetve az iszlám világ művelődéstörténete, annak ajánlom, hogy látogasson ki erre a kis térre - napközben, a legnagyobb zsivaj és élet közepette, és este is, amikor már senki sincs ott, csak néhány földön ülő könyvárus fiatal (nekik talán nincs is hova hazamenniük).
Az előbbi kép jobb oldalán, a földön lévő könyvek választéka - jobbra francia, balra arab könyvek:A könyvtár kapujával szemben, a tér átellenes oldalán telepedett meg ez a könyvárus:Még néhány kép a térről. A könyvárusok a könyvtárépület fala mentén kínálják portékájukat, az előtérben rézművesek dolgoznak:

A fenti képen, a tér végén sötétlő sikátorban, az egyik kapualjba benézve ez a látvány fogadott:Beljebb menve pedig ez:

A felhozatal itt is arab és francia nyelvű könyvekből állt.

És végül egy kép, amely a könyvtártól messzebb, de még az óvárosban készült, az egyik, nem muszlimok által is látogatható (imátkozási időn kívül) mecset belsejében:A helyzet szépséghibája, hogy bár a képen látható férfi maga kezdeményezte, hogy csinálhatok róla képet, ám miután az elkészült, az ujjai összedörzsölésével jelezte, hogy jó lenne, ha adnék neki egy kis pénzt is érte. Így sajnos nem tudom, hogy ő egy őszinte koránolvasó ember-e, aki alkalomadtán összekapcsolja a lelki élet élését a hasznossal, vagy kizárólag csak a turisták kedvéért jár el ide, szépen felöltözve, pénzt keresni. Mégis idetettem a fényképét, mert talán közelítőleg jó példa egy mecsetben koránt olvasó muszlim emberre és környezetére.

Marokkóba nem kifejezetten a könyvek kedvéért megy az átlag magyar régiköny-gyűjtő, én sem ezért mentem oda ("a varázslatos kelet" világa vonzott). Mégis, egy ilyen útnak is lehetnek könyvészetileg érdekes aspektusai - ebben a kis beszámolóban erre szerettem volna rávilágítani.

vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz