2015. június 15.

Apuleius az amerikai Elston Press-től


I smét egy szép és ritka könyv. Az ún. kézművesnyomda-mozgalomról már volt szó itt, illetve egy szép példáját bemutattam itt. Ebbe a vonulatba tartozik az amerikai Elston Press különlegesen szép kiadványa is, mely a klasszikus latin író, Apuleius művének, az Aranyszamárnak (Asinus aureus) a Cupido és Pszükhé motívumát tartalmazza. Eredeti angol címe: The most pleasant and delectable tale of the marriage of Cupid and Psyches, vagyis: Cupido és Pszükhé házasságának legkellemesebb és leggyönyörködtetőbb története.

A könyvet 1903-ban nyomtatták; mindössze 120 példány készült belőle, így talán nem túlzás azt mondani, hogy nagyon ritkán bukkanhat fel a könyvpiacon. Akinek megvan, az valószínűleg nem is akar megválni tőle. Én egy angliai könyvkereskedőtől jutottam hozzá.

Egy részlet a könyv címoldaláról:
A könyv kötése erős japánpapírből készült - ez egy japánban gyártott minőségi papírféle -, nézetre, tapintásra hasonló a pergamenhez. Gerincén az aranyozás kissé megkopott, de jól olvasható.
A nyomtatás az angliai Eynsford Paper Mill-ben készült, Arnold & Foster-féle Ancient Laid elnevezésű merített papírra. Egy helyütt azt találtam, hogy a könyv papírjának a vízjele egy macskát ábrázol, de én egyelőre nem láttam ezt a vízjelet (megnehezíti a vizsgálatot, hogy a könyv lapjai felvágatlanok). Egy másik forrás szerint csak hét Elston Press-könyv papírján látható ez a macskás vízjel.
A könyv kétszínnyomással készült, fekete és piros nyomdafesték felhasználásával. A nyomda a saját betűtípusát, az angliai H. W. Caslon & Co. által nekik készített Elston Roman-t használta a könyv nyomtatásához, mely a nyomda által használt betűtípusok közül sorrendben a harmadik volt. (Ez a típus egy 1895-ös betűtípus alapján készült, melyet szintén a H. W. Caslon & Co. cég, pontosabban annak menedzsere, egy bizonyos T. W. Smith tervezett.)
Maga a nyomtatás gyönyörű - aki már látott közelről kézi sajtón, minőségi festékkel nyomtatott betűket merített papíron, az el tudja képzelni... Kézzel kitapintható minden betű a papíron.
A könyv ára eredetileg 8 dollár volt.

A könyv kolofónoldali záródísze:
Néhány szó a könyvet nyomtató és kiadó Elston Press-ről: 1900-ban alapította Clarke Conwell Manhattanben. 1901-ben a nyomda elköltözött a New York melletti New Rochelle-be. Legutolsó kiadványukat 1904-ben jelentették meg.
Rövid, mindössze ötéves fennállásuk alatt összesen 24 könyvet és 3 aprónyomtatványt (mind a három könyvbeharangozó reklám volt) nyomtattak. Conwell-nek nagyszerű segítőtársa volt felesége, Helen Marguerite O'Kane, aki a könyveket gyönyörű, saját készítésű fametszetekkel látta el.
Herbert H. Johnson, amerikai nyomdászattörténész így ír az Elston Press-ről:

The Elston Press deserves to be remembered as the apotheosis of the American fine press movement. Its books were made to an uncompromising level of excellence not seen before or after its short life span.

Vagyis: "Az Elston Press megérdemli, hogy úgy maradjon meg a köztudatban, mint az amerikai kézművesnyomda-mozgalom kimagasló példája. Az általa nyomtatott és kiadott könyvek olyan minőséget képviselnek, melyet sem előtte, sem rövid ideig tartó működését követően nem sikerült túlszárnyalni."

És végül egy személyes benyomás a könyvről: olyan illata van, mint egy ötszáz éves könynek. Csak gyanítom, hogy ez a már kissé patinásodott merített papírnak vagy a természetes anyagú tintának vagy mindkettőnek együtt köszönhető.További képek a könyvről itt láthatók:


forrás:

•  Egy érdekes honlap a kézműves nyomdákról, benne az Elston Press-ről is:
http://www.elstonpress.com/index.html (angol nyelvű; új ablakban nyitódik)

•  Apuleius Aranyszamarának az eredeti latin szövege (a teljes mű):
http://www.intratext.com/ixt/LAT0533/_IDX005.HTM (angol nyelvű; új ablakban nyitódik)vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz