2015. április 15.

Egy Petőfi-első kiadás


Ehhez a szép és méltán híres könyvhöz egy tavaly év végi, budapesti aukción jutottam hozzá. Petőfi Sándor összes verseinek első kiadását tartalmazza. A kötet egyik érdekessége, hogy 1847-ben, vagyis még a költő életében jelent meg. Ennek kapcsán néha el-el szoktam játszani a gondolattal, hogy Petőfi akár a kezében is tarthatta ezt a példányt - hiszen például a kötése is korabeli, vagyis ez a könyv jó eséllyel ugyanígy nézhetett ki 1847-1848-1849 környékén is. Persze, ez tényleg csak játék, de...mégis jóleső.

Íme egy részlet a szép kötéséről:A könyv annak idején 3000 példányban jelent meg, ami szokatlanul nagy szám volt. Kiadója, Emich Gusztáv sejthetett valamit. Persze, az is igaz, hogy Petőfi ekkorra már általános népszerűségnek örvendett, nevét, személyét és költészetét is ismerte az egész ország. Nemcsak a János vitéz (1845) sikere miatt ismert a személye, de közéleti szerepvállalása okán is. Jellemző, hogy ott volt 1847. március 15-én a magyarországi reformellenzékieket tömörítő Ellenzéki Párt azon rendezvényén, melyen hivatalosan bejelentették a párt megalakulását. A párt elnöke Batthyány Lajos volt, és Kossuth volt az, aki vázolta az ülésen a párt programját. A rendezvény végén Petőfi elszavalta A nép nevében című, akkoriban új versét. Érdekesség, hogy a Petőfi-összes kötet megjelenése is ugyanerre a dátumra, vagyis 1847. március 15-ére esett, talán nem véletlenül.

Emich Gusztáv egyébként 500 Ft.-ot fizetett Petőfinek e kötet kiadási jogáért (erre az egy kiadásra), majd, a könyv megjelente után bő három hónappal megvette a Petőfi-összesek örök kiadási jogát is, 1500 Ft.-ért. Vélhetően nagy mértékben segítette ez utóbbi megállapodást az a tény, hogy a Petőfi-összes első kiadásának kétharmada, vagyis mintegy 2000 példány egy hónapon belül elfogyott.

A könyvet hivatalosan Beimel József (1798-1870 körül) budapesti nyomdájában nyomtatták, ám ennek a nyomdának 1844-től 50%-os résztulajdonosává lépett elő Kozma Vazul (1806-1846), budapesti papírkereskedő is. A nyomda a mai Reáltanoda utcában volt (akkor Zöldkert utca volt a neve).
Szintén ebből a nyomdából került ki Petőfi második nyomtatásban megjelent műve, a Versek is (1845), illetve a Cipruslombok Etelke sírjáról című kötete (1845), amely utóbbi a manapság legritkábban fellelhető Petőfi-kiadás.További képek a könyvről itt láthatók:


vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz