2015. február 14.

Egy élet a földön - David Attenborough


A 80-as évek Magyarországán minden természetkedvelő és tévénéző ember alig várta, hogy láthassa az Élet a Földön című sorozat egy-egy újabb epizódját. Én, ha lehet ezt mondani, az átlagnál még izgatottabb voltam minden részkezdésnél - abban az időben, gimnazistaként, még erős elhatározásom volt, hogy egyszer zoológus leszek, és Afrikában, Dél-Amerikában és egyéb egzotikus helyeken fogok állatokat tanulmányozni. Végül geográfusi végzettséget szereztem, de az állat-(és növény)világ iránti érdeklődésem azóta is élénk maradt.


A filmsorozat alapján készült könyv eredeti, angol kiadásának a címoldala, Attenborough aláírásával


David Attenborough-nak mindenképpen ez - nemcsak nálunk, de külföldön is - a legismertebb természetfilm-sorozata. Ez a sorozat volt az első darabja az ún. Élet-életműsorozatának, amely azután még olyan darabokkal bővült, legnagyobb szerencsénkre, mint pl. A növények magánélete, A madarak élete vagy Az emlősök élete.

David Attenborough-val eddig egyszer találkoztam személyesen is. Egy londoni könyvesboltban dedikálta az akkor legújabb könyvét a Life in Cold Blood-ot (nálunk Élet hidegvérrel címmel jelent meg). Csak egy egyszerű hír jelezte az aznapi Metro újságban az eseményt, mégis hosszú sor várt rá; mindenkinek kezében egy-egy könyve, az enyémben éppen ennek a filmsorozatának a DVD-je.
Amikor megjelent, emlékszem, mindenki elhallgatott, és őt nézte. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ugyanúgy éreztünk.

Ezt a könyvét egy kis független könyvesboltban vettem. Tulajdonosa jól ismeri Attenborough-t, Attenborough a környéken lakik. Néha találkoznak - vagy ő megy el Attenborough-hoz, vagy Attenborough néz be hozzá a könyvesboltba. Könyveket szokott kapni tőle, melyek alá vannak írva. Ezek általában első vagy legalábbis korai kiadások, melyek - gondolom én -, elfekvőben vannak Attenborough-nál (valószínűleg tiszteletpéldányok voltak), és ő néha-néha túlad rajtuk kedvenc könyvesboltosánál, mindenki nagy örömére.


A könyv gerince a védőborító nélkül


Eddig összesen tizenhat, Attenborough által aláírt könyvem van, mind ebből a könyvesboltból. Többségüket ő is írta, kisebb részüknek ő írta az előszavát, vagy éppen ő narrálta a könyv alapjául szolgáló filmsorozatot. Együtt nagyon szépen mutatnak...További képek a könyvről itt láthatók:


vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz