2014. szeptember 30.

Nyolc kilónyi merített papír


Legfrissebb szerzeményem egy reprint kiadás (így egy kicsit rendhagyó itt, a régi könyvek világában).
Sokáig elkerültem a reprint kiadású könyveket. Úgy voltam, vele, hogy ezek másolatok, hiányzik belőlük az eredeti kiadás eredetisége. Vannak persze olyan könyvek, amelyeknek az eredeti példányához - főleg, ha tényleg unikális könyvről van szó, mint pl. egy kódexről - lehetetlen hozzájutni. Ilyen esetekben, ha szeretnénk egy kicsit is a magunkénak érezni az adott könyvet, néha fellapozni, akkor nincs is más módja ennek, mint, ha van, beszerezni a könyv reprint vagy fakszimile kiadását.

Ugyanez a helyzet az olyan nyomtatott könyvekkel, amelyek bár nem unikálisak, de egy-egy eredeti példányuk ára olyan magas, hogy az elérhetetlenné teszi őket mezei halandók számára.
Az itt bemutatásra kerülő reprint kiadás is egy olyan könyvhöz kapcsolódik, amely ez utóbbi kategóriába esik.
Ezt a könyvet úgy kell elképzelni, mint egy óriást: majdnem félméteres nagyságú, súlya pedig úgy 7.8kg lehet (a tokjával együtt kereken 8kg).

Mint a képről látható, a könyv címe The Works of Geoffrey Chaucer, vagyis: "Geoffrey Chaucer művei". Az a könyv, amelyről ez a reprint készült, pedig a híres Kelmscott Chaucer, amelyet az egyik legszebb könyvnek tartanak, amelyet valaha is nyomtattak.

A Kelmscott Chaucer az ún. private press mozgalomnak egyik szép példája. Az angol private press kifejezést itt talán kézműves nyomdának lehetne a jelentéséhez leghűbben fordítani.
Ez a mozgalom a 19. század végén, az ugyancsak angol eredetű Arts and Crafts mozgalom (Művészet és mesterség) berkeiből indult útjára. Művelői olyan szellemiségű nyomdákat hoztak létre, amelyek az ipari forradalmat követő tömegtermeléstől elfordulva a könyvnyomtatás hőskorát tekintették tiszta forrásnak. Kézzel sajtolták az egyes íveket, merített papírt és kiváló minőségű, természetes alapanyagú festéket használtak. Ezenkívül különös gondot fordítottak a dizájnra (tipográfia, illusztrációk, kötés), pl. saját tervezésű fametszeteket használtak, vagy drága pergamenbe kötötték kiadványaikat. Az is jellemző volt rájuk, hogy limitált példányszámban nyomtattak. Nem az értékesítésen, inkább az előállításon volt a hangsúly. A végeredmény többnyire egy drága, viszont gyönyörű könyv lett.

A kézműves nyomda mozgalom motorja a William Morris vezette angliai Kelmscott Press volt, amely 1891 és 1898 között állt fenn. A kiadó- és nyomdavállalat működésének, illetve Morris könyvkiadói tevékenységének a megkoronázása volt a Chaucer-könyv, amelyet 1896-ban adtak ki. Négy évig tartottak az előkészületi munkálatok, maga a könyv nyomtatása pedig két évet vett igénybe. 425 példányt papírra, míg 13 példányt pergamenre nyomtattak. A díszes címoldalon, a számos keretdíszítésen és iniciálékon kívül - ezek mind Morris munkái - 87 fametszetes illusztrációt tartalmaz Edward Burne-Jones-tól.

A Kelmscott Chaucer már megjelenése idején is nagyon drága könyvnek számított. Manapság egy-egy példányáért általában 20 millió Ft. körüli árat szoktak fizetni, de nem ritka az ennél sokkal nagyobb összegű vételár sem.

Ezen reprint kiadást a Folio Society jelentette meg, 2008-ban. Ezt a kiadóvállalatot 1947-ben alapították, Londonban, és klasszikusnak számító regények és ismeretterjesztő művek kiadásával foglalkozik, minőségi kivitelben.
Már korábban, 2002-ben is megjelentettek reprintben egy Kelmscott Chaucer-t - az egy kecskebőrbe kötött még luxusabb változat, melyet 1000 darabban limitált példányszámban adtak ki.


A könyv fizikai jellemzői: mérete (a védőtok nélkül): 424x300x80mm; összesen 284 lapot tartalmaz (viii+560 oldal); súlya ~7.8kg (védőtokkal együtt kereken 8kg).


Képek a könyvről:
forrás:
• http://www.rarebookroom.org/Control/chkwks/index.html?page=1
• http://kelmscottchaucer.wordpress.com/
• http://blogs.princeton.edu/rarebooks/docs/Milevski_PUL_Kelmscott_Article.pdf
• http://www.bl.uk/onlinegallery/onlineex/landprint/kelmscott/
• http://lib.guides.umd.edu/content.php?pid=359338&sid=2939029
• http://www.foliosociety.com/vissza a jelenlegi címlaphoz

vissza az oldal tetejére

vissza a címlaphoz