Szálirány: (vagy: rostirány) A géppel gyártott papíroknál a hengeren futó papír rostjai beállnak a gyártás irányába - a papír rostjainak ezt az irányultságát nevezzük ~nak. Az ilyen papír a szálirányban hajlékonyabb, míg a szálirányra merőlegesen merevebb lesz, így fontos, hogy könyvkészítéskor a belőle készült lapok száliránya párhuzamos legyen a könyv gerincével, mivel csak így fognak szépen egymásra hajolni a lapok a könyv kinyitásakor. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a lapok a szétnyitáskor mereven elállnak egymástól. A kézi készítésű merített papír esetében a papír szálai minden irányban egyformán kuszálódnak, így szálirányról nem beszélhetünk.


Szedéstükör: A margók által határolt nyomtatott felület egy könyvben, vagy egyéb nyomtatvány egy oldalán.


Szennycímlap: Az elülső szennylap egy olyan típusa, amelynek a rektóján szerepel a könyv címe (általában csak ez és semmi más). A verzója üres.


Szennylap: Egy könyvtest első és utolsó lapja; ezek védik a könyv címlapját, illetve az utolsó nyomtatott lapját a szennyeződésektől. Az elülső szennylap rektóján szerepelhet a könyv címe (általában csak ez és semmi más) - ilyenkor a szennylap egyben szennycímlap is -, míg a hátsó szennylap mindkét oldala üres szokott lenni.


Szignatúra: [lat. signatura=jelzés, jelölés] A nyomtatott íveken használt jelzés az oldalak helyes sorrendjének jelölésére a könyvkötő munkáját segítendő.


Szőroldal: Kódexek pergamenlapjainak az az oldala, amelyen az állat szőre volt a kikészítés előtt. Általában valamivel sötétebb árnyalatú és simább felületű, mint a másik oldal, amit viszont húsoldalnak neveznek. Ugyancsak a szőroldal jellegzetessége a szőrszálak helyein megmaradt apró pontok sokasága. A kódexek bekötésekor általában az egymással szembenéző oldalak - esztétikai megfontolásból - mind vagy szőroldaliak vagy húsoldaliak voltak, vagyis amikor kinyitunk egy tetszőleges helyen egy kódexet, akkor mind a baloldalon, mind a jobboldalon látható oldal pl. szőroldali lesz, míg a következő két oldal húsoldali, és így tovább.

vissza az ABC betűihez