Az EX OFFICINA, és előzményei

Talán úgy tíz éves lehettem, amikor nagyszüleiméknél hozzájutottam négy régi könyvhöz. Mindegyik még az első világháború előtt - azelőtt nem sokkal - jelent meg, és emlékszem, milyen nagy érdeklődéssel forgattam őket.

Később, az általános iskola vége felé, rendszeres látogatója voltam a debreceni antikváriumnak (abban az időben még csak egy létezett). Főleg állatvilággal kapcsolatos, vadnyugatos témájú, illetve Rejtő -, és Nemere-könyveket kerestem.

A gimnázium alatt már régi útikönyvekért is bejártam ugyanebbe az antikváriumba. Különösen szerettem a Franklin-kiadó kék fedeles, aranyozott gerincű Világjárók sorozatát. Olyan is előfordult, hogy egy-egy könyvet már pusztán azért vettem meg, mert az régi és szép volt. Azt hiszem, igazából ennél a pontnál kezdődött nálam a régi könyvek szeretete.

Azóta sok év eltelt, és ez a szeretet és érdeklődés a könyvek, különösen a régi könyvek iránt megmaradt. Ha egy idegen városban járok, és van felfedezni való időm, akkor sosem mulasztom el, hogy be ne menjek a helyi antikvárium(ok)ba szétnézni, felmérni a terepet.

Újabb hajtása ennek az érdeklődésnek az interneten való vadászás, és az árveréseken való részvétel. Keresem a különlegességeket, a szépet, az érdekeset. Rá kellett jönnöm, hogy gyűjtő lettem...

Ezzel a honlappal ennek a gyűjtői szenvedélynek próbálok teret adni.
Hasonló létező magyar oldalról nem tudok, így remélem, számíthatok majd a gyűjtőtársak, a régi könyvek iránt érdeklődők figyelmére!


        a Szerkesztő